Dijete

ChronoBiotic®

Dijete

Od davnina je poznato da od toga kako živimo, šta jedemo i pijemo, zavisi funkcionisanje mikroflore u našim crevima bez koje nema zdravog života.

U jednoj od skoro objavljenih studija naučnici su potvrdili da se raznolikost populacije bakterija koja živi unutar našeg probavnog trakta, značajno menja pod uticajem tipičnog savremenog načina ishrane. Ta takozvana “zapadnjačka ishrana” je ishrana u kojoj ima manje namirnica biljnog porekla, morske hrane, piletine i žitarica od celog zrna, a bogata je crvenim mesom, ugljenim hidratima, zasićenim mastima, šećerima i procesuiranom hranom. Studija je pokazala da crevni mikrobiom kod osoba koje jedu “zapadnjačku hranu” oslabljuje početne efekte zdrave ishrane sa smanjenim brojem kalorija bazirane na namirnicama biljnog porekla.

Druga studija objavljena u časopisu Cell Host&Microbe, potvrdila je da zapadnjački način ishrane doprinosi gojaznosti i povećava rizik od karcinoma, kardiovaskularnih i drugih fatalnih bolesti.

Voće

Kao i povrće, voće je povezano sa raznim zdravstvenim benefitima jer je bogato vlaknima, antioksidantima i vitaminom C.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi i semena sadrže mnogo esencijalnih hranljivih materija, a posebno su bogati vitaminom E i magnezijumom.

Povrće

Bogato vlaknima i hranljivim sastojcima. Mnoge studije , konzumiranje povrća povezuju sa manjim rizikom od raka, dijabetesa i srčanih oboljenja.

Masti i ulja

Dodajte ishranI zdrave masti i ulja, kao što su maslinovo i riblje ulje. Riblje ulje je među najboljim izvorima omega-3 i vitamina D.

U svakom slučaju, danas više nema nikakve dileme da je proces mršavljenja, njegova brzina i efikasnost direktno povezana sa sastavom naše crevne mikroflore. Osobe koje u svojim crevima imaju manje Lactobacilla koji imaju osobinu da “štede energiju” sklonije su debljanju, dok one osobe čija je flora bogatija ovim baketrijama lakše  “troše energiju” i na taj način lakše gube kilograme.