Mediteranska dijeta- za zdrav život i dobro zdravlje!

Šta je mediteranska dijeta?

Ako ste se zapitali da li postoji dijeta koja gotovo da i nema stavki protiv i koju jednoglasno većina svetskih lekara i nutricionista preporučuje, imamo odgovor za vas: postoji.

To je mediteranska dijeta, odnosno ishrana koja se zasniva na tradicionalnoj hrani koja se konzumira u mediteranskim zemljama poput Francuske, Italije, Grčke.

Mediteranska dijeta [1] je i ove 2019. godine proglašena za najbolju svetsku dijetu, po časopisu US News & World Report i ocenama vodećih svetskih lekara i nutricionista, u više kategorija: sveobuhvatno najbolja dijeta, najbolja dijeta zdrave ishrane, za dijabetičare, zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, dijeta sa najviše zastupljenim biljkama i dijeta koju je najlakše pratiti, odnosno sprovoditi.

Pored toga što mediteranska dijeta donosi željeni gubitak težine, ona se preporučuje za ostvarenje opšteg zdravlja, dugovečnog života i kao prevencija srčanog udara, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih oboljenja, što su i dokazale brojne studije.[2] [3]

 

 

Ovo su namirnice koje se koriste u mediteranskoj dijeti:

Namirnice koje je poželjno svakodnevno jesti: povrće, voće, orašasti plodovi, semenje, mahunarke, krompir, žitarice, hleb, začinsko bilje, riba, plodove mora i ekstra devičansko maslinovo ulje.

Namirnice koje je poželjno jesti umereno: piletina, ćuretina, jaja, sir i jogurt.

Namirnice koje treba retko jesti: crveno meso.

Namirnice koje je potrebno izbegavati: zašećereni sokovi, šećer, prerađeno meso, rafinisana zrna, rafinisana ulja i drugu industrijski obrađenu hranu.

Posebno izbegavajte ove nezdrave namirnice i sastojke:

Šećer: bombone, sladoled, šećer i slično.

Rafinisane žitarice: beli hleb, testenine napravljene od belog brašna.

Trans masti: margarin i razne prerađene namirnice.

Rafinisana ulja: sojino ulje, suncokretovo ulje.

Prerađeno meso: kobasice, viršle, kulen, suhomesnati proizvodi.

 

Mediteranska dijeta i preporučene namirnice

Mediteranski način života uključuje i redovnu fizičku aktivnost, druženje i deljenje obroka s drugim ljudima, prosto, umetnost uživanja u životu. Svakodnevnu ishranu treba temeljiti na sledećoj zdravoj, neprerađenoj, mediteranskoj hrani:

Povrće: paradajz, brokoli, kelj, spanać, luk, karfiol, šargarepa, prokelj, krastavac, i druga.

Voće: jabuke, banane, narandže, kruške, jagode, grožđe, datumi, smokve, dinje, breskve, i druga.

Orašasti plodovi i semenje: badem, orasi, lešnik, indijski orah, semenke suncokreta, semenke bundeve, i drugo.

Mahunarke: pasulj, grašak, sočivo, kikiriki, leblebije.

Krtolaste biljke: krompir, sladak krompir, repa, i slično.

Cela zrna: ovas, smeđi pirinač, raž, ječam, kukuruz, heljda, pšenica, hleb i testenine od celog zrna.

Riba i morski plodovi: losos, sardine, pastrmka, tunjevina, skuša, škampi, ostrige, školjke, rakovi, školjke.

Živinsko meso: piletina, pačetina, ćuretina.

Jaja: kokošja, prepeličija i pačija.

Mlečni proizvodi: sir, jogurt, grčki jogurt.

Bilje i začini: beli luk, bosiljak, menta, ruzmarin, muškatni oraščić, cimet, biber, i drugi.

Zdrave masti: ekstra devičansko maslinovo ulje, masline, avokado.

 

Šta piti?

Voda treba da bude vaš glavni napitak u mediteranskoj ishrani.

Ova dijeta uključuje i umerene količine crnog vina – oko 1-2 čaše dnevno, ako zdravstveni uslovi dozvoljavaju, ako ne, onda može poslužiti i sok od bobičastog voća-borovnice, maline, kupine.

Kafa i čaj su takođe potpuno prihvatljivi, ali treba da izbegavate zašećerena pića i voćne sokove, koji su veoma bogati šećerom.

Jelovnik za jednu nedelju mediteranske ishrane:  

Slobodno možete podesiti porcije i izbor hrane, na osnovu sopstvenih potreba i preferencija.

 

Ponedeljak

Doručak: grčki jogurt sa jagodama i ovsenom kašom.

Ručak: sendvič sa povrćem po želji.

Večera: salata od tune, prelivena maslinovovim uljem. Voće za desert.

 

Utorak

Doručak: ovsena kaša sa suvim grožđem ili brusnicom.

Ručak: salata od tunjevine, zelena salata, rotkvice.

Večera: salata od paradajza, maslina i feta sira.

 

Sreda

Doručak: omlet sa povrćem, paradajzom i lukom. Voće po izboru.

Ručak: sendvič od hleba sa celim zrnom, sa piletinom, sirom i svežim povrćem po izboru.

Večera: mediteranska lazanja.

 

Četvrtak

Doručak: jogurt sa narezanim voćem i orasima.

Ručak: ostatak lazanje od prethodne noći.

Večera: losos, poslužen sa integralnim pirinčem i povrćem.

 

Petak

Doručak: jaja i povrće, prženi na maslinovom ulju.

Ručak: grčki jogurt sa jagodama, ovsenom kašom i orasima.

Večera: teleće šnicle, sa salatom i pečenim krompirom.

 

Subota

Doručak: ovsena kaša sa suvim grožđem, orasima i jabukom.

Ručak: riba sa povrćem.

Večera: mediteranska pica prelivena sirom, povrćem i maslinama.

 

Nedelja

Doručak: omlet sa povrćem i maslinama.

Ručak: preostala pica od prethodne noći.

Večera: piletina sa povrćem i krompirom. Voće za desert.

 

[1] https://health.usnews.com/best-diet/mediterranean-diet

[2] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303

[3] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/773456